Hus i cederträ

Hus i cederträ

Husformade block och gårdar bildar denna cederträklädda bostad i Christchurch, Nya Zeeland, designad av arkitekten Case Ornsby för att ersätta en annan bostad som förstördes i jordbävningen 2011.

Fastigheten har fyra volymer i olika storlekar och proportioner, som var och en har olika funktioner. Däremellan finns ett antal uteplatser som kan användas vid olika tider på dygnet. Arkitekten ville att fastigheten skulle vara en urban version av en typisk engelsk bondgård med sadeltak och gav varje band en gavelprofil. Dessa är arrangerade i en krökt U-form och förbundna med en inglasad korridor.

Obehandlad cederträ, som blir silver i alla väder, täcker utsidan av alla fyra blocken. De flesta plankor placeras vertikalt, men några placeras horisontellt för att signalera dörrar. Cederbrädorna fortsätter inuti och täcker väggarna i den anslutande korridoren som sträcker sig från huvudentrén till andra änden av huset, vilket gör att de fyra volymerna framstår som separata.

Stora fönster och glasade skjutdörrar ger gott om ljus i interiören och erbjuder många stigar in till innergårdarna. Inuti har varje band ett dubbelhögt, vinklat tak som håller rummen ljusa och öppna.

Vardagsrum, kök och matsal ligger i den längsta flygeln norr om fastigheten medan garaget ligger i motsatt kvarter. I det sydligaste kvarteret finns master bedroom med badrum och tv-rum – båda i samma storlek. Den fjärde strukturen har två dubbelrum och familjens badrum. Ett stort par skjutdörrar öppnar korridoren till vardagsrummet, köket och matsalen, varifrån både en täckt dagterrass på framsidan av huset och ett frukostområde nås.

Tvärs över korridoren finns en uteservering med grått trägolv för kvällen. Det stora sovrummet och TV-rummet finns i slutet av hallen. Från sovrummet har du tillgång till en mer privat terrass med trappstenar som leder till ett trädgårdsområde täckt med jord. Golv av ek och grå betong kompletterar cederträ, medan väggar målade vita håller interiören ljus.

Cedar-klädd Stackyard house av Mole Architects är baserat på rektori
Underbart hus med cederträ med fantastisk utsikt över bergen i Cana
Lyxiga cederträ-klädda hus: cederträ-klädda hus
träbeklädnad i vitt hus - Sök på Google |  Exteriör ombyggnad av huset.
TBA lägger till cederträ-klädd förlängning till vit bondgård i Queb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*