Norges sommarstuga

Norges sommarstuga

Furugaller täcker de glaserade sidorna av denna stuga från Oslo-studion Lund Hagem Arkitekter, som har två stora fönster i ena änden som vetter mot backarna i den norska skidorten Kvitfjell. Lund Hagem Arkitekter placerade stugan på en av ortens högsta byggbara tomter och bjöd på fri sikt mot sydost, där den sluttande terrängen är befolkad av björkar och tallar.

Designprocessen inspirerades av kundens önskan att ha ”en sommarstuga i ett vinterlandskap”. Medan kabinen har glasade väggar, ger träskenor som täcker utsidan interiören en mindre exponerad och mysig känsla. Lamellerna, som också skyddar en linjär terrass, har behandlats med järnsulfat, vilket påskyndar träets grånande process.

Huvudstugan och annexet byggdes på pålar som höjdes från marken för att så lätt som möjligt vidröra marken. Genom att placera två volymer nära granngränsen skapades en slags innergård. På så sätt kan uteområdena dra nytta av grannarnas avskildhet, samtidigt som de kan dra nytta av väster-/kvällssolen vid påsk och sommar.

Invändigt bidrar oljade ekskivor på golv och tak till denna mysiga atmosfär och delar av väggarna är klädda i mörkmålad furu.

Loungen upptar en pelare av den Y-formade planlösningen och är inredd med fleeceklädda stolar och en hängande braskamin, medan mörka träpanelväggar och ljusa skåp ger köksdelen en djärvare look. I mitten av rummet finns en metallö med diskho och spis, medan tallrikar, ugn och köksredskap är gömda i två djupa träskåp.

Ett master bedroom och badrum upptar den andra delen av planen, medan tre andra sovrum löper längs ena sidan av Y:s akter.

Ett sommarhus i Norge
Traditionellt norskt båthus omvandlat till sommarhus
Norge |  Arkitektur, Arkitekter, Hou
Storfjord sommarhus, Norge (Jensen & Skodvin Arkitektkontor .
Ett sommarhus i Norge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*