Svart hus i trä

Svart hus i trä

Detta hus av den kroatiske arkitekten Tomislav Soldo ligger i bergsregionen Gorski Kotar och är ett lanthus på en sluttning med en inbjudande modern interiör. Den sluttande terrängen med panoramautsikt över den närliggande skogen och bergen samt placeringen av den befintliga terrassen var de enda avgörande elementen i utformningen av detta projekt.

Med en bruttoyta på 100 m² består huset av ett litet förråd i källaren, ett vardagsrum med öppet kök och badrum på bottenvåningen samt en sovplats på mezzaninen. En öppen planlösning skapade ett rumsligt flöde mellan inne och ute och hela strukturen uppfattas som en enda volym som starkt speglar den omgivande naturen från varje punkt, samtidigt som kök och badrum bildar en liten lådliknande kärna. Köket är minimalistiskt, av vitt och ljust trä, och köksön är precis som golvet klädd i cement för att göra den supertålig. Mitt favoritställe här är en modern kamin med levande ljus och lite ved bredvid, det är ett så mysigt utrymme. Jag älskar det ljusa, rymliga utseendet på inredningen, den moderna och enkla inredningen som gör rummen mysiga och inbjudande.

Förutom betongkällaren och grunden består huset helt av lättbetongblock, vilket avsevärt påskyndar byggandet på respektive plats. De 30 centimeter tjocka ytterväggarna av samma material uppfyller alla byggnadsfysiska krav utan behov av ytterligare värmeisolering. När det gäller oönskad överhettning på sommaren och värmeförlust på vintern, hjälper en ventilerad fasad av sibirisk lärkbeklädnad att lindra dessa problem. Det lutande taket, den kompakta layouten och användningen av trä i fasadbeklädnaden är de enda karaktäristiska funktionella elementen i regionen som accepteras och implementeras i designen.

Svart hus i trä med modern interiör - DigsDi
Svart lada byggd av Macdonald Wright på Caring Wood country house
Svart hus i trä med modern interiör - DigsDi
Svart lada byggd av Macdonald Wright på Caring Wood-lanthuset.
Svart lada byggd av Macdonald Wright på Caring Wood-lanthuset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*